Expozitia "Baroc de Dobrogea 2008-2010" - Fotografii realizate de cursantii ultimelor trei promotii ale scolii. Vernisajul a avut loc la Muzeul Costumului Popular din cadrul Muzeului National al Satului "Dimitrie Gusti", Palatul Parlamentului, pe 30 iunie 2010. Fotografia de pe afis: Andrei Mihalca.

Expun: Cătălin Alexa, Bogdan Anda, Daiana Anghel, Radu Angheloiu, Victor Avram, Emilian Badea, Adrian Balmes, Karmen Ramona Bakos, Lucian Bibo, Stelian Bogza, Cornel Brad, Irina Bran, Răzvan Bumbes, Ioan Bunea, Iulia Chicus, Andreea Ciolacu, Sorin Constantin, Andrei Contiu, Flavia Cozma, Ionelia Diaconu, Catrinel Dima, Bogdana Dobre, Ionut Dragnea, Bogdan Dumitru, Iulia Dumitru, Stefan Dumitru, Cătălin Enache, Cristian Fetter, Larisa Fica, Camelia Garmacea, Mihaela Gavrilescu, Mirela Ghindea, Ioan Grigore, Jean Grigore, Teodor Horea, Alin Iacob, Luisa Iatan, Gyuri Ilinca, Daniel Ionescu, Sorina Iordan, Ana-Cristina Irian, Dafina Jeacă, Teodora Maftei, Alexandru Medesan, Serban Mestecăneanu, Andrei Mihalca, Raluca Minoiu, Andrei Mită, Alexandru Modoi, Mirela Momanu, Francisc Mraz Ferko, Cosmin Olinici, Carmen Obreja, Bogdan Oprea, Silviu Pavel, Raluca Petrache, Cosmina Popescu, Crenguta Profir, Ioana Puscarciuc, Mirona Radu, Dragos Răpeanu, Laura Sârbu, Alexandru Spineanu, Elena Stancu, Tudor Stanica, Raul Tanislav, Sabina Ulubeanu, Andreea Vintze.

Suntem la a 6-a excursie din Dobrogea, cu o preocupare aparte pentru sudul Dobrogei si propunem o expozitie de 172 de piese, împlinite cu un soi de majestuozitate plină de smerenie, atât ca subiect, ca tratare a subiectului cât si a utilizării unui complex instrumentar de poetică fotografică. Majoritatea subiectelor noastre sunt rurale, ceea ce face sa ne simtim foarte acasă în spatiul Muzeului Satului, oferind o alternativă estetică prietenoasă documentarismului socio-vizual, specific lui Dimitrie Gusti.
Fiecare participant intră în expozitie cu stilul propriu, dar fără a atinge genul stiintific, etnografic sau jurnalistic. Viziunile sunt mai degrabă poetice, priviri proaspete asupra vitalitătii unei zone de tară aflată într-o stare de sărăcie demnă. Am dorit să surprindem frumosul chiar în locuri în care majoritatea celorlalti se blochează în urât. A rezultat o policromie – chiar si în alb-negru – ce se apropie mai degrabă de barocul muzical decât de cel arhitectonic. Însemnul general al expozitiei, credem si sperăm că este cuplul de atribute delicat-viguros.

Presa despre expozitie:

-------------

"Baroc de Dobrogea", un puzzle de fotografii poetice

Fragmente rurale colorate si viziuni de viata in alb-negru. Priviri proaspete asupra vitalitatii unei zone cu o saracie demna si lucruri frumoase in locuri in care cei mai multi se blocheaza in urat.

Asa poate fi descris un labirint fotografic intr-un stil baroc - "Baroc de Dobrogea", cum este numita expozitia Scolii de Poetica Fotografica ”Francisc Mraz” din Bucuresti, sub egida Fundatiei Culturale ”Societatea de Concerte Bistrita”. Un puzzle din 165 de piese create de cursantii scolii din ultimele trei generatii, in sudul Dobrogei, intr-un stil fotopoetic propriu, care nu are nimic in comun cu genul stiintific, etnografic sau jurnalistic.

Vernisajul, care a avut loc miercuri seara la Muzeul Costumului Popular din cadrul Muzeului National al Satului ”Dimitrie Gusti”, din Palatul Parlamentului, a adunat nu doar zeci de fotografi deja consacrati, oameni de cultura sau persoane pasionate de fotografie, ci si oameni simpli, curiosi sa descopere Dobrogea asa cum nu se vede decat prin ochi de artist. O zona aparent uitata de lume, dar pe cat de saraca in ceea ce numim modernism, pe atat de bogata in poezie de viata.

Cei 63 de cursanti au colindat Dobrogea de Sud in cele sase excursii ale Scolii de Poetica Fotografica din ultimii trei ani alaturi de profesorii lor, Francisc Mraz Ferko si Gyuri Ilinca, rezultand o expozitie complexa si ravasitoare din multe puncte de vedere.

"Ne-ati bucurat mult cu aceasta expozitie. Daca tinem cont ca noi, ca profesori, fotografiem de zeci de ani si am fost la toate cele sase excursii, iar voi, care fotografiati de mai putini ani si nu ati fost la toate excursiile din Dobrogea, sunteti mai buni ca noi, ne oferiti imensa bucurie a constatarii directe ca scoala nu e rea. Am vrut sa lucram cu suflete si ati raspuns din plin", este mesajul pe care cei doi profesori, Francisc Mraz si Gyuri Ilinca, l-au transmis elevilor la finalul vernisajului de miercuri seara.

Expozitia "Baroc de Dobrogea" a Scolii de Poetica Fotografica Francisc Mraz este deschisa pana pe 15 august 2010, la Muzeul Costumului Popular din cadrul Muzeului National al Satului ”Dimitrie Gusti”, din Palatul Parlamentului, str. Izvor nr 2-4, corp A3F, sector 5, Bucuresti. Programul de vizitare: marti-duminica intre orele 9.00 si 17.00.

Teodora Maftei. Stirile Pro-TV, 3 iulie 2010

---------

Home / Expozitii / Baroc de Dobrogea 2008-2010

Expozitia "Baroc de Dobrogea 2008-2010"