Home / Expozitii

Tibanesti 2017 - inchidere
Sfârşitul atelierelor de fotografie de la conacul Petre P. Carp, Ţibăneşti; Scoala de Fotografie - Fotopoetica trage propriile concluzii expresive printr-o expoziţie cu 52 de lucrări. Aşteptăm astăzi comunitatea locală şi prietenii proiectului la vernisajul expoziţiei!
 
Tibanesti 2017 - deschidere
Sfârşitul atelierelor de fotografie de la conacul Petre P. Carp, Ţibăneşti; Scoala de Fotografie - Fotopoetica trage propriile concluzii expresive printr-o expoziţie cu 52 de lucrări. Aşteptăm astăzi comunitatea locală şi prietenii proiectului la vernisajul expoziţiei!
 
Expozitia Sec''Unde - Timisoara 2017
Expozitie de fotografie cat de-o rasfoire a unor clipe respirand de frumusete si sinceritate, cuvinte insa dezvaluind mai degraba initiere in subinteles decat ca o exprimare simplista si pasunista a unor cadre din satul banatean. O rasfoire de imagini in care exista un pariu intre minte si suflet, intre ochi si imaginar. Fotografii de expresie ce dezvaluie detalii ascunse mintii, reliefate insa sufletului cu care cei ce expun ne obliga sa cercetam. Personaje vietuind dincolo de realitate, unde ochiul poate fi usor pacalit, imaginatia fiind cea aleasa pentru a fi partasa vizitarii acestei expozitii.
 
Expozitie de fotografie - jumatea anului 2017 - generatia a 10-a
Generația a 10-a a Școlii de Fotografie „Fotopoetica” vă invită la Expoziția de jumătate de an, joi, 20 aprilie 2017, ora 19:00, la Ceainăria Librăriei Cărturești, str. Pictor Arthur Verona, nr. 13-15. Vă invităm să explorați emoțiile fotografice ale celor 13 expozanți „fotopoeți”: Alexandru Vișan, Alin Iacob, Bogdan Buruntia, Carmela Coandă, Cătălin Strugaru, Cristina Marin, Ioana Epure, Iulia Voicu, Ivona Leontescu, Monica Georgescu, Radu Enescu, Răzvan Georgescu și Roxana Dima.
 
Expozitie de fotografie - Breasla mesterilor fotografi
Cursurile anului II al Școlii de fotografie Fotopoetica reprezintă un master în ceea ce se poate numi o intersecție a artelor în stări cristaline, contopite într-o definire a unui frumos întreg și deplin aproape de suflet și de simțire. Un master redenumit meșterat, mai aproape astfel, prin noțiune, de măiestrie, de îndeletnicire și de pricepere, decât de concept și teorie. De abilitatea în a cunoaște arta prin ea însăși, de a-i fi în lăuntrul înțelegerii, de a o palpa, a o simți prin ceea ce poate oferi emoția mai degrabă decât cerebralul nostru. Altfel, un meșterat al artelor prin ele însele, contopire a fotografiei cu muzica, pictura, literatura ori cu filmul. Fotografie respirând peste limite apatice, obtuze, rigide, dând frâu inspirațiilor din alte medii artistice.
 
Expozitie de fotografie - Sfarsit de an 2016 - generatia a 9-a
Fotopoeți de generație 9 vă invită la vernisajul expoziției lor de absolvire a cursului Fotopoetica. Acesta va avea loc joi, pe 12 ianuarie, la ora 19.00 la Cărturești Verona. Haideți împreună să celebrăm un an de bucurii fotografice și de surprinderi ale straniului pe senzori digitali și, mai ales, umani. Haideți să discutăm despre ce-am văzut, ce puteam să fi văzut și ce putem să vedem de acum înainte.
 
Tibanesti 2016
Școala de Fotopoeticã în parteneriat cu Asociația Maria și Fundația Pro Patrimonio vã invitã sã vizitați expoziția de fotografie a participanților școlii de anul acesta. Școala de Fotopoeticã este parte a Programului Cultural "Batem fierul la conac!", ajuns la ediția a X-a. Lucrãrile conduc cãtre o incursiune poeticã în peisajul cultural local.
 
Expozitie de fotografie - Jumatatea anului 2016
Școala de fotografie FOTOPOETICA se prezintă cu a noua promoție, la jumătatea anului. Am fost întrebați deseori cum sunt cei din generația a noua, dar starea de parcurs a blocat răspunsul în orice direcție. Chiar s-a instaurat teama că nu vom reuși să ne prezentăm la jumătatea anului. Mingea a fost în terenul cursanților. Au pus stăpânire pe ea și au jucat. Pe noi ne-a surprins vioiciunea serioasă a fotografiilor rezultate. Ba chiar ne-au bucurat. Cei 13 fotografi: Adrian Câtu, Alexandra Dascălu, Anamaria Iuga, Andreea Toader, Felix Stancu, Ioana Epure, Liviu Ailincăi, Maria Mandea, Marius Dumitrașcu, Michi Stancu, Raluca Covaci, Raluca Furtună, Teodor Hedeșiu, vă invită la prima lor confruntare cu publicul, luni, 9 mai 2016, ora 19, la Ceainăria Librăriei Cărturești din str. Pictor Arthur Verona, nr. 13-15.
 
Expografie 2016 - Gyuri Ilinca
Este un chin să vrei redai ce simți cînd vezi anumiți oameni sau anumite obiecte din jur și să nu o poți spune în vorbe simple. De prea multe ori nu ”iese”. Realitatea e uneori seacă, iar fotografia poate fi la fel de seacă în fidelitatea ei. Cu toate acestea, uneori se vede altceva, suprareal, ireal, se simte altceva dincolo de definiția uscată pe care ți-o formulează simțurile. Fascinația pentru ce vezi, pentru aparențe care deslușesc sau nu ce e dincolo de ele, există tot timpul și te obligă. Este mereu o reacție emoțională venită din modul în care te raportezi la obiectele din jur și care te forțează să iei notă. Este un chin, dar simt că aș pierde ceva dacă nu m-aș confrunta astfel cu propriile mele trăiri.
 
Expografia 2016 - Dimpotriva - Gabi Kovats
Ma expun, liber de inhibitii, constrangeri si prejudecati fotografice, vineri, 25 martie, la ora 19, la Carturesti Verona - Ceainarie, in cadrul evenimentului 'Expografie' - sub curatoriatul lui Anton Marinescu. Citandu-l pe cel caruia ii datorez mare parte din dragostea pentru fotografie, FranciscMraz: Cele 20 de fotografii ale lui Gabi Kovats sunt un "dimpotrivă" față de neutralitate, față de indiferență, față de comoditate. Este ceva curajos și demn în această selecție. Este și risc și chinuială și pariu de expresie, pierdut?
 
Expografie 2016 - Cucal
„Expoziţia CuCal vă propune 36 de imagini în care autorii încearcă depăşirea abordării calului ca emblemă în fotografie, folosind doar caracterul primordial al imaginii sale dând frâu liber interpretării. Tema calului nu este nici pe de parte abordată ca idee sau ca raţionament conjunctural, ci formal, prins într-un vârtej de expresivităţi. Aceşti cai satisfac supratema expoziţională, astfel încât fiecare fotografie în parte se exprimă în propria manieră, cu personalitate.”
 
Expozitie de fotografie - Sfarsit de an 2015 - generatia a 8-a
Cu o răbdare tulburată din strategie pedagogică, doar pe alocuri, de demonii preschimbați în elevi, Francisc Mraz și Gyuri Ilinca au dus la bun sfârșit al optulea an al Școlii de FotoPoetică. Cei doi profesori au smuls din ghearele zgomotoase ale bokeh-urilor, ultra-grandangularelor și mono-semantismului, acele rămășițe firave ale imaginației mai puțin dependente de tehnică și mai aducătoare de bucurie în sufletul celor care privesc. Daca este vorba de o reușita, aceasta este cu atât mai mare cu cât a venit în ciuda piedicilor puse cu maximă sârguință, de programul deloc poetic al vietii de zi-cu-zi a cursanților.
 
Fotopoetica in strada
Expoziția FOTOPOETICA ÎN STRADĂ reunește 60 de lucrări realizate de tot atâția absolvenți ai Școlii de Fotografie FOTOPOETICA din București. Sunt prezente șapte generații de fotopoeți, fiecare cu propria viziune, cu propria cale de a găsi expresii, atmosfere și geometrii ascunse. Fotografiile vor fi expuse în serii de câte 20, la un interval de o săptămână, în perioada 31 iulie – 21 august 2015, în fața Palatului Regal din București.
 
Fotopoetica la conac - Tibanesti 2015
La inchiderea atelierelor de mestesuguri gazduite de conacul Petre P. Carp din Tibanesti, Scoala de Poetica Fotografica prezinta 52 de lucrari semnate de Alexandra MIhailciuc, Anca Coller, Francisc Mraz - Ferko, Bogdan Dragomir, Elena Marian si Gyuri Ilinca. Vernisajul, joi 30 iulie, la conac, etajul 2, ora 18.
 
Toni Marinescu - Chef de albastreli
Lucrari fotografice ce incearca o disecție cromatică a albastrului analizând metodic componentele sufletești ale acestei culori. Parafrazându-l pe Kandinski din “Spiritualul în artă” doresc închinarea albastrului către adânc, ecou al transcendenței fiecăruia ori, de nu-i cu putință, măcar adunarea unor impresii spirituale, a unor atmosfere de colorit, substanța de fundal pentru trăirile activate în fotografiile expuse. Ori doar și pentru liniștea iritantă de care pot da dovada aceste fotografii, combinatie intremolatecul cromatic si tensiunea subiectelor umane. Liniște cu chef de neliniște. Sau doar pentru chef...
 
Expozitie de fotografie - Tatal si fiii
Pe 14 septembrie 2015, ora 19.00, în Ceainăria Cărturești din strada Pictor Verona, a avut loc vernisajul expoziției de fotografie intitulate “TATĂL ȘI FIII”, unde Francisc și fiica sa, Maria, expun pentru prima dată împreună fotografii adunate din ultimii doi ani.
 
Expozitie de fotografie - A doua privire
Grupul de fotopoeti din Timisoara va invita sa cunoasteti si sa va bucurati de estetica fotografica prezentata in expozitia "A doua privire". Vernisajul expozitiei a avut loc in data de 12 februarie 2015, la Casa Artelor din Timisoara (str. Episcop Augustin Pacha nr. 8) , incepand cu orele 18:30 si il vom avea alaturi de noi insasi fondatorul acestui curent, Francisc Mraz, Ferko. Fotografiile vor ramane pe simeze pana in data de 26 februarie 2015.
 
Expozitie de fotografie - Sfarsit de an 2014 - generatia a 7-a
Scoala de poetica fotografica Francisc Mraz, ajunsa la generatia a saptea, deschide o nouă expoziție de final de an fotopoetic. Vernisajul a avutloc in data de 4 februarie 2015, orele 19.00 la ceainaria Librariei Carturesti din strada Pictor Arthur Verona nr. 13-15. Imaginile expuse va vor purta in spatii atemporale din care conventionalul si epicul au fost indepartate, impunandu-se vibratii vizuale ce induc expresii fotografice particulare.
 
Jumatatea anului 2014
Expozitia de jumatate de an a generatiei a 7-a a avut loc pe 25 aprilie 2014, orele 19.00 la libraria Carturesti - Ceainarie, din strada Pictor Arthur Verona nr 13-15. Expozita este incarcata si cu emotia primei confruntari cu publicul a acestei generatii. La vernisaj a participat pictorul Sorin Dumitrescu.
 
Ohrid 2014
Expozitia de fotografie “Ohrid” - purtand numele unei localitati din Macedonia prezinta lucrarile a 29 de fotografi care au petrecut 9 zile pe malul lacului Ohrid. Expozitia care a rezultat din aceasta excursie este un portret delicat al acestei zone, redat intr-o maniera atipica, neturistica, necomerciala, perceputa si ilustrata in mod personal de fiecare dintre cei care au strabatut-o. Expozitia a fost realizata in parteneriat cu Biblioteca Nationala a Romaniei, si a fost vernisata miercuri 12 noiembrie 2014 la orele 19.00 cu participarea membrilor Ambasadei Republicii Macedonia la Bucuresti. Expozitia a fost deschisa pana la data de 1 decembrie 2014.
 
Belgrad 2014
Expozitia de fotografie "Belgrad" cuprinde lucrari realizate de Adrian Constantinescu, Ana Alexandrescu, Andreea Ciolacu, Andreea Machidon, Andrei Dumitriu, Catalina Bulborea, Claudia Asanachescu, Cristina Irian, Diana Damalan, Diana Maria, Dragos Dumitrescu, Francisc Mraz-Ferko, Ionut Maga, Irina Bejenaru, Irina Buciu, Irina Dodea, Iulian Gospodin, Ivan Blazev, Leontina Chiricioiu, Marcel Eremia, Maria Buciu, Mirona Radu, Monica Finkelstein, Octav Borce, Sorin Bejenaru, in urma unei calatorii a Scolii de Fotopoetica in capitala Serbiei, in aprilie-mai, 2013.
 
Anul 2013
Expozitia "Anul 2013" - Expozitia cuprinde lucrarile realizate de absolventii celei de-a sasea promotii (2012-2013) pe parcursul intregului an de curs. Expozitia a fost vernisata pe 1 februarie 2014, la Libraria Carturesti.
 
Jumatatea anului 2013
Expozitia "Jumatatea anului 2013" - Expozitia cuprinde 60 de lucrari realizate de absolventii celei de-a sasea promotii (2012-2013) in prima parte a cursului. Expozitia a fost vernisata pe 9 mai 2013, la Muzeul Nationala al Literaturii Romane din Bucuresti.
 
3 x 12 fotografii
Expozitia "3 x 12 fotografii" - La galeria Kodex, a fost vernisata pe 28 februarie 2013, o expozitie de 36 de fotografii realizate de trei absolventi ai Scolii de Poetica Fotografica: Cristina Irian, Dragos Dumitrescu si Ana Alexandrescu.
 
Anul 2012
Expozitia "Anul 2012" - Expozitia cuprinde 62 de lucrari realizate de absolventii celei de-a cincea promotii (2011-2012) a Scolii de Poetica Fotografica. Expozitia a fost vernisata pe 4 februarie 2013, la galeria Carturesti-Ceainarie din Bucuresti.
 
Dafina Jeaca - Maroc & Tudor Stanica - Panoramice
Expozitia "Dafina Jeaca - Maroc & Tudor Stanica - Panoramice" - Expozitia cuprinde 12 lucrari realizate de Dafina Jeaca, in Maroc si o miniserie de sase fotografii in format panoramic ale lui Tudor Stanica. Ambii autori sunt absolventi ai Scolii de Poetica Fotografica. Expozitia a fost vernisata pe 17 decembrie 2012, la galeria Kodex din Bucuresti.
 
Bistrita 2011
Expozitia "Bistrita 2011" - Expozitia cuprinde 42 de lucrari realizate de participantii la Tabara Internationala "Scoala de la Bistrita" - editia a XI-a, 2011. Expozitia a fost vernisata pe 14 august, la galeria Lina din cadrul Centrului Multicultural "Sinagoga Bistrita".
 
Istanbul
Expozitia "Istanbul" - Lucrari realizate de 20 de fosti studenti ai scolii, in urma unei calatorii de opt zile la Istanbul. Vernisajul a avut loc pe 14 august 2012, la galeria Lina din Bistrita.
 
2012-1980 - Cu gandul la texte optzeciste
Expozitia "2012-1980 - Cu gandul la texte optzeciste" - 30 de cursanti ai scolii de poetica fotografica prezinta 59 de lucrari realizate in prima parte a cursului. Fiecare fotografie este insotita de un fragment din poezia anilor 80. Muzeul National al Literaturii Romane, mai-iunie, 2012.
 
India
Expozitia "India" de Silviu Pavel - A doua manifestare din seria personalelor prezentate de absolventii "mesteratului" din Scoala de Poetica Fotografica Francisc Mraz, ca parte a procesului de absolvire. Vernisajul a avut loc pe 15 martie 2012, la galeria Green Hours din Bucuresti.
 
Normal de Sarajevo
Expozitia "Normal de Sarajevo" - Lucrari realizate de 11 actuali si fosti studenti ai scolii, in urma unei calatorii in Bosnia-Hertegovina. Vernisajul a avut loc pe 10 ianuarie 2012, la libraria Carturesti - Ceainarie.
 
12 fotografii de Tudor Stanica
Expozitia "12 fotografii de Tudor Stanica" - Primul episod din seria microexpozitiilor prezentate de absolventi ai "mesteratului" - cursul avansat al Scolii de Poetica Fotografica si prima expozitie personala a lui Tudor Stanica. Vernisajul a avut loc pe 22 decembrie 2011, la galeria Green Hours din Bucuresti.
 
Anul 2011
Expozitia "Anul 2011" - a celei de-a patra promotii de absolventi ai Scolii de Poetica Fotografica Francisc Mraz. Libraria Carturesti, Ceainarie, 1 septembrie 2011.
 
La jumatatea anului 2011
Expozitia "La jumatatea anului 2011" - 30 de cursanti ai scolii de poetica fotografica prezinta 75 de lucrari realizate in urma exersarii temelor date in prima parte a cursului. Muzeul National al Literaturii Romane, mai-iunie, 2011. Click pe text pentru a vedea fotografiile expuse.
 
Hello Amer
Expozitia "Hello Amer" - Zece dintre actualii si fostii membri ai scolii raspund invitatiei colegului si prietenului Amer Kapetanovic de a face o vizita la Sarajevo si de a expune in acest oras. Galeria "Blackbox", Sarajevo, mai 2011.
 
L’Inconvenient d’etre ne? – exploration photographique de la pensee de Cioran
Expozitia "L’Inconvenient d’etre ne? – exploration photographique de la pensee de Cioran" - Andrei Contiu, Gyuri Ilinca, Francisc Mraz, Silviu Pavel si Raul Tanislav translateaza in imagini gandirea lui Emil Cioran cuprinsa in volumul «Despre neajunsul de a te fi nascut». Expozitia a fost gazduita de Galeria din Rue de l’Exposition a Institutului Cultural Roman de la Paris. 4 aprilie - 27 mai 2011.
 
Daramite
Expozitia "Daramite" - Francisc Mraz - Ferko si cinci prieteni ai sai: Abel Szalontai, Zoltan Molnar, Petrut Calinescu, Ioana Cirlig si Gyuri Ilinca, prezinta 90 de lucrari fotografice la Libraria Carturesti. Martie 2011.
 
Olhares Romenos Sobre Lisboa
Expozitia "Olhares Romenos Sobre Lisboa" - Este semnata de 18 actuali si fosti membri ai Scolii de Poetica Fotografica Francisc Mraz. Expozitia, organizata cu sprijinul Insititutului Cultural Roman din Lisabona, va fi prezentata la Faculdade de Letras da Universidade de Lisboa si la Instituto Camoes. De asemenea, sase fotografii semnificative pentru spatiul bucurestean, vor fi prezentate in expozitia colectiva Plaisirs partag�s/Prazeres partilalhados, din cadrul Festivalului Francofoniei, la Institutul Francez din Lisabona. Martie 2011.
 
2010 Godina
Expozitia "2010 Godina" - semnata de 33 dintre absolventii Scolii de Poetica Fotografica Francisc Mraz, promotia 2010, a fost prezentata publicului croat. Evenimentul a fost organizat cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe, Ambasadei Romaniei la Zagreb si Academiei Croate pentru Stiinte si Arte. Gliptoteka, Zagreb, 1-8 decembrie 2010.
 
Anul 2010
Expozitia "Anul 2010" - a celei de-a treia promotii de absolventi ai Scolii de Poetica Fotografica Francisc Mraz. Libraria Carturesti, Cafe Verona, 18 octombrie 2010. Click pe text pentru a vedea fotografiile expuse.
 
Baroc de Dobrogea 2008-2010
Expozitia "Baroc de Dobrogea 2008-2010" - a cursantilor din ultimele trei promotii ale Scolii de Poetica Fotografica Francisc Mraz. Muzeul Costumului Popular din cadrul Muzeului National al Satului "Dimitrie Gusti", iunie-august 2010.
 
La 1/2 din 2010
A celei de-a treia promotii a Scolii de Poetica Fotografica Francisc Mraz. Muzeul Literaturii Romane, aprilie 2010.
 
Anul 2009
A celei de-a doua promotii a Scolii de Poetica Fotografica Francisc Mraz. Libraria Carturesti, subsol, octombrie 2009.
 
La jumatatea anului - 2009
Fotografii realizate de cursantii celei de-a doua promotii, dupa primele doua module de curs. Muzeul Taranului Roman, iulie 2009.
 
Dobrogea 2009
Selectie din fotografiile realizate in excursiile fotografice din Dobrogea. Muzeul Taranului Roman, mai-iunie 2009.
 
Cetate 2008
Selectie de imagini realizate in tabara internationala de fotografie "Scoala de la Bistrita - 2008". Membrii scolii au expus alaturi de alti fotografi participanti la tabara: Abel Szalontai, Zoltan Molnar, Maria Pecsics, Eniko Varai, Anna Pal, Ivan Adam, Anna Racz, Viktoria Gyorfi, Ivan Blazev, Dusko Miljanic, Egyed Ufo Zoltan, Cosmin Bumbut, Petrut Calinescu, Natalia Sitcai;Portul Cultural Cetate, noiembrie 2008.
 
Anul 2008
a primei promotii a Scolii de Poetica Fotografica Francisc Mraz. Libraria Carturesti, ceainarie, noiembrie 2008.
 
Dunarea
Selectie a fotografiilor realizate in taberele internationale de fotografie "Scoala de la Bistrita", editiile 2007 si 2008. Membrii scolii au expus alaturi de prestigiosi fotografi din Ungaria, Macedonia, Muntenegru si Romania: Abel Szalontai, Zoltan Molnar, Maria Pecsics, Eniko Varai, Anna Pal, Ivan Adam, Anna Racz, Viktoria Gyorfi, Mate Bartha, Daniel Halasz, Viola Fatyol, Sari Zagyvai, Andrea Galdi, Ivan Blazev, Dusko Miljanic, Egyed Ufo Zoltan, Cosmin Bumbut, Petrut Calinescu, Nicu Ilfoveanu, Michele Bressan, Bogdan Girbovan, Natalia Sitcai; Libraria Carturesti, subsol, noiembrie 2008.
 
Cetate
Selectie de imagini prezentate la deschiderea taberei internationale de fotografie "Scoala de la Bistrita - 2008". Portul Cultural Cetate, august 2008.
 
Jumatatea anului 2008
Fotografii realizate de cursantii primei promotii, dupa primele doua module de curs. Muzeul National al Literaturii Romane, aprilie-mai 2008.