Anuntul Institutului Cultural Roman

"Scoala de Poetica Fotografica „Francisc Mraz“ anunta vernisajul expozitiei de fotografie „Ohrid“, ce reuneste creatiile a 29 de fotografi care s-au deplasat in Macedonia si Albania pentru a imortaliza lacul Ohrid, declarat in anul 1979 parte din Patrimoniul Mondial UNESCO.

Vernisajul va avea loc miercuri, 12 noiembrie 2014, ora 19.00, la Biblioteca Nationala a Romaniei, iar expozitia va ramane deschisa pana la 1 decembrie 2014. Inaugurarea va avea loc in prezenta Excelentei Sale Dl. Ambasador al Republicii Macedonia Dr. Pande Lazarevski.

Fara a avea o tematica impusa si fara a se avanta intr-o vanatoare de imagini, singuri sau in grupuri mici, cei 29 de fotografi au scotocit curiosi, privind, asteptand si extragand toate frumusetile care li s-au oferit. Nu au existat interdictii. Excursia a durat noua zile, imensul lac Ohrid a fost inconjurat de nenumarate ori, s-au amestecat imagini macedonene si albaneze, tarani, pescari, turisti, calugari, meseriasi si multi care isi ascundeau indeletnicirile in ceainarii si cafenele. Expozitia care a rezultat din aceasta excursie este un portret al zonei lacului Ohrid, atipica, neturistica, necomerciala, perceputa si ilustrata in mod personal de fiecare dintre cei care au strabatut-o. Partener: Radio Romania Cultural.

Scoala de Poetica Fotografica Francisc Mraz este locul unde se promoveaza estetica fotografica si arta in general, unde se propune o noua abordare a fenomenului de imagine, imbinand in mod ideal notiuni de estetica si psihologie a perceptiei vizuale cu tehnica fotografica.

Fondatorii scolii, Francisc Mraz si Gyuri Ilinca ne intampina cu o viziune inedita asupra fotografiei ca purtatoare de atmosfera, sensibilitate, expresie si simtaminte. Aici s-a dezvoltat de-a lungul anilor o poetica fotografica ce este inteleasa ca o suma de mijloace estetice ce creeaza atmosfere- prin care alungam conventionalul, dulcegariile, epicul sau redarea neinterpretata a lumii.

Scoala se face responsabila pentru dezvoltarea intuitiei, creativitatii si capacitatii de analiza in fotografie, avand ca sprijin forta, personalitatea, delicatetea si umorul cursantilor dar si abosolventilor ce raman atasati de scoala si continua sa participe la diferite evenimente si proiecte fotografice.

Anual sunt organizate tabere fotografice si excursii, atat in tara cat si in afara. Pana acum scoala a organizat tabere in: Lisabona, Sarajevo, Istanbul, Belgrad, Republica Moldova si Ohrid, in urma carora au rezultat expozitii fie in orasul in care a avut loc tabara fie in Bucuresti (la Carturesti, Biblioteca Nationala, Palatul Parlamentului, Muzeul Taranului Roman, etc)."

Home / Expozitii / Ohrid 2014

Ohrid 2014