Home / ÎNSCRIERI - atelierul de film FRANCISC MRAZ

ATELIERUL DE FILM FRANCISC MRAZ 2016

PROGRAMA 2016

ATELIERUL DE FILM FRANCISC MRAZ este o scoala de film documentar si narativ de scurtmetraj, organizat de SCOALA DE POETICA CINEMATOGRAFICA FRANCISC MRAZ SI ASOCIATIA NATIONALA DE ARTE VIZUALE CONTEMPORANE.

Este organizat pe doua sesiuni a cate doua module, primavara-vara si toamna-iarna pe parcursul anului 2016 (martie-decembrie). si va contine 32 de cursuri plus ateliere de specialitate (montaj, sunet).

Aplicantii acestui curs vor face in grupuri exercitii de aplicare a teoriilor cinematografice expuse, in paralel, fiecare aplicant in parte va pregati o tema de film documentar personal, implicat, asumat ( nu neutru-obiectiv). Fiecare exercitiu va tinde sa devina film expresiv de sine statator. Fiecare exercitiu va avea un regizor, un autor al imaginii si un autor al sunetului stabilit. La urmatoarele exercitii functiile se permuta. Exercitiile-film vor fi preponderent narative.

La filmul propriu, regizorul va avea sprijin colegial in meseriile specifice, producator, sunetist, operator, actori, toti fiind colegi cursanti. In cazuri aparte vom putea apela la studenti actori de la diverse forme de invatamant de specialitate existente.

Cursul va oferi o infrastrucutra teoretica in constructia personajului, organizarea relatiilor protagonistului cu celelalte clase de personaje, vom folosi judicios clasele de actiuni, nuantele coloanei sonore, constructia imaginii cinematografice in folosul strict al relevarii complexe a interioritatii protagonistului. Notiunile teoretice vor fi exemplificate prin analiza secventelor unor filme cult de scurt si lung- metraj

Pe parcursul intregului an universitar 2016 cursantii vor putea acumula, pe langa exercitiile filmate care vor fi cate 2 pentru fiecare modul , cate un film documentar si unul de fictiune, ambele de scurtmetraj.

Aparatura de filmare si restul de accesorii va fi pusa de catre scoala la dispozitia studentilor si va asigura inregistrarea exercitiilor de grup si a filmelor de autor cu scenarii discutate si agreate.

I. PRIMAVARA (8 cursuri MARTIE-APRILIE) .
II. VARA ( 8 cursuri MAI-IUNIE-IULIE)
III. TOAMNA (8 cursuri SEPTEMBRIE-OCTOMBRIE).
IV. IARNA (8 cursuri NOIEMBRIE-DECEMBRIE)


Cateva repere teoretice care vor fi prezentate la curs.

1.Definitia atmosferica a secventei.
2.Raportarea fiecarei subunitati a filmului la centrul de tensiune maxima care trebuie sa fiinteze cu necesitate spre finalul filmului. Tensiunea maxima se va defini ca o functie ce schimba radical citirea contextului filmic de pana atunci.
3.Cuplarea secventelor dupa principiul opozitiei si similitudinii, formulat de Dumitru Carabat.
4.Reglarea duratei secventei prin autoironie structurala.
5.Introducerea notiunii de ”camera fixa ca cea mai complexa miscare de aparat”.
6.Interconditionarea organica intre dramaturgie, imagine si sunet.
7.Inlocuirea vorbelor (cat mai mult posibil) cu complexe atmosferic de imaginie si sunet.
8.Eliminarea din tematica filmelor a dominantelor sociale, morale, didactice sau politice. Acestea mai degraba sa se concluzioneze cristalizat in spectator, cu multe nuante posibile.
9.Impunerea cardinalei (tensiunea dintre inceput-lipsa si final-eliminarea lipsei) ca mijloc de eliminare a surplusurilor.
10.Ne propunem sa lucram numai cu taieturi curate de montaj si cand reusim, cu montaj in cadru in cadru.

Preturile unui curs de un an de film vor fi: 400 de euro / semestru . Cursul va incepe cu minimum 10 de aplicanti, numarul maxim fiind 20. Cursurile se vor tine o data pe saptamana in zilele de luni sau marti in functie de dorinta majoritatii aplicantilor incepand cu ora 18. Sala de curs se afla la sediul ANAVC str. Leonida 9-11 sector 3

Vor avea loc interviuri de admitere in care ne doresim sa depistam rezistenta si tenacitatea aplicantilor (ne intereseaza si posesiunea de simt plastic, umor si inventivitate)

Data limita de inscriere : 1 martie 2016.

Coordonatorul cursului (teorie si practica) : Francisc Mraz.

Atelier practic montaj: Cornel Tudorache.